Wednesday, April 20, 2011

Akak.....Ingat lagi tak....??

Akak ... Ingat lagi tak kak...

Adik : Akak, boleh tolong adik tak??
Akak : Tolong apa dik??
Adik : Tolong homework adik ni ha kak... Hehehe..
Akak : Ooh homework ke, ingatkan apa tadi...
Adik : Heheh.. Thank You kakak!

Akak selalu tolong adik buat homework adik kan kak? Sejak arwah ibu pergi, akak la yang banyak tolong adik. Kalau tak dulu ibu lah yang selalu sangat tolong adik... Hee =)


Akak .... Ingat lagi tak kak..

Adik : Akak! Akak! Akaaaaaak!! Mana akak!!
Akak : Iye iye. Akak kat atas ni dik.. Kenapa ni sayang...? Menjerit-jerit ni??
Adik : Adik dapat nombor 1 kak! Yey!!
Akak : Really dik? Waah! Congrats dik! Tak sangka pandai adik akak ni kan!!
Adik : Heheh. Adik memang pandai kak... Akak! Adik nak tunjuk kat ibu!!

Akak ingat lagi? Adik terlupa pasal arwah ibu kita. Adik terlampau excited kak sampai terlupaa. Akak, maafkan adik ye akak. Adik mintak maaf.. =(


Akak ... Ingat lagi tak kak...

Adik : Akak, rumah kita ni harapkan besar je kan kak... Hmm..
Akak : Kenapa adik cakap camtu pulak??
Adik : Yelaa, kita berdua je kak yang hidup. Daddy ada pun asyik busy je dengan kerja dia kan kak. Daddy dah berubah sangat sejak ibu pergi... Mak Limah pun bukan selalu jenguk kita...
Akak : Hmm, entah la dik...

Akak, ingatkan? Kadang2 kan akak, adik bengang sangat dengan daddy taw. Asyik2 dengan kerja dia. Tak pernah luangkan masa dengan kita kan kak...?


Akak ... Ingat lagi tak kak...

Akak : Adik, panas nya badan kamu dik??! Adik demam ke?
Adik : Akak rasa adik demam ke kak??
Akak : Adik rasa rasa?
Adik : Adik rasa la kan, adik demam..... -_-
Akak : Ha tahu pun dik. Kejap ye sayang, akak pergi ambil ubat demam untuk adik..

Akak ingat lagi ke tak kak?? Akak suka sangat jaga adik macam baby kan? Lagi2 kalau adik demam. Adik best sangat rasanya.. Kalau boleh kan kak, adik nak sangat demam hari2 taw kak. 


Akak ... Ingat lagi tak kak...

Adik : Akaaak !! Ya Allah kak!!

Akak pengsan.. =( , betul betul kat tangga kan kak? Hmm, adik risau sangat taw kak. Adik takut akak sakit. Sapa nak jaga adik kak.. Hm...Adik cuba kejutkan akak taw. Adik amik sembur baju tu kan kak, adik sembur je kat muka akak. Then, baru adik terfikir nak call ambulans! Tiba2 akak sedar balik.. 
Yey! Akak dah sedar. Belum sempat taw kak air mata adik mengalir.... =)
Besoknya kan kak, akak demam kan kan? Ha, adik la yang kena jaga akak. Lepas je balik sekolah mesti terus pergi bilik akak..

Adik : Akak akak. Akak suka hadiah apa??
Akak : Hadiah? Kenapa adik tanya akak tetiba ni?
Adik : Saja je la kak. Adik nak bagi someone..
Akak : Ha nak bagi teman special la tuh. HEHEH :)
Adik : Haha. Akak ni.. Cepat la kak..
Akak : Okey okey. Apa ek..? Hmm akak suka Jam Tangan =)
Adik : Jam tangan ea kak? Okey okey!!

Akak tahu tak yang minggu depan harijadi akak yang ke-18? Akak mesti tak ingat kan? Sebab akak kadang2 blur. HAHA, betul tak kak? Wee~ 



Akak ... Ingat lagi tak...
Besok birthday akak taw! Wee, bestnya! Adik nak sangat celebrate birthday akak. Tapi adik belum sempat nak beli la hadiah untuk akak =( , tapi takpe, esok lepas sekolah adik terus singgah kedai jam. 
Habis je adik sekolah kan kak, terus adik pergi kedai jam. Adik beli jam yang paling mahal kat situ taw kak..
Dengan perasaan sukanya kan kak, adik balik laa rumah. Eeei, tak sabar kakak!!
Sampai je kan adik kat rumah.. Adik nampak ambulans....
Adik terus berlari taw kak. Terus berlari masuk dalam rumah. Then adik nampak....

Adik : Akak....... Akak......... Akak !!!!
Nurse : Maaf ye dik. Kakak awak terpaksa di hantar ke hospital. Tadi dia terjatuh tangga, ada kesan pendarahan dalaman dalam otak dia. Kemungkinan akak awak koma.
Adik : Akak koma?? Akak koomaa??! Tidak! Akak! Bangun kak! Bangun!! Akak!!!!!

Akak tahu tak kak, adik risau sangat dengan keadaan akak. Akak, jangan la buat camni kat adik kak.. Akak.. Tolong kak.. Sedar.. Dulu akak boleh sedar.. Adik dah menangis ni kak. Tengoklaah kak! Adik menangis!! Akak pernah cakap dengan adik, yang lelaki tak elok menangis kan kak? Tapi adik cuba nak tahan kak.. Tapi...Tak boleh kak! Akak... 

Akak tahu tak, semalaman adik tak tidur kak.. Adik fikir sangat2 pasal keadaan akak. Akak... Tolong la kak. Tolong adik kak...

Adik dengar ada bunyi telefon. Adik terus angkat...

Adik : Hello, siapa ni??
Nurse : Ni Azim kan? Kamu boleh datang sekarang...
Adik : Baik lah nurse....

Akak tahu tak, adik terus amik kunci kereta. Terus drive kak! Adik ta fikir accident. Laju adik bawak kak.. 
Akak...Adik dah sampai hospital kak.. Mana akak...??
Akak tahu, adik tanya kaunter tu... Then dia cakap bilik akak tingkat 3 number 23B.. 
Adik terus berlari kak.. Sampai je kat bilik akak. Adik ingatkan daddy ada.. Tapi... Akak seorang je.. Akak.... Adik tengok akak diam jee. Tangan akak kena cucuk wayar.. Mata akak tertutup je. Akak, kenapa akak tak bangun kak.. 
Adik duduk betul2 menghadap akak. Adik terus pegang tangan akak. Tangan akak sejuk sangat kak. Adik terus pegang.. Adik terlena kak.. Dalam mimpi adik, adik jumpa akak. Adik tengah bermain2 dengan akak.. Then akak tiba2 hilang... Mana akak pergi... ='(
Akak, adik tersedar dari tidur kak. Adik tengok, nadi akak masih lagi berjalan...
Malam tu, orang nurse hantar makanan.. 

Adik : Akak... Akak, makan kak.. Adik suapkan akak...
Akak : ............................................
Adik : Akak....Cakaplah kak... Adik nak bagi akak makan.. Nak bagi ubat ni kak...

Tapi akak diam je. Kenapa kak? Kenapa akak perlu diam? Akak dah tak banyak cakap taw. Adik sedih sangat sangat kak ='( .

Tengah adik makan makanan akak sikit......
Akak..... Naad....diiii.. akaa.......aaakk...
kenapa berhenti?? Akak, kenapa berhenti kak??
Akak...! Akak...! Akak tahu tak, adik puas taw kejutkan akak.. Tapi kenapa akak masih lagi tak bangun??! 
Akak....


Akak, kenapa tangan akak lemah je ni? Akak, kenapa akak tak bernafas? Akak bangun la kak! Adik betul2 perlukan akak! Sapa nak suapkan adik kalau adik sakit? Akak... Jangan la pergi kak...

Adik : Doktor!!! Kakak saya doktor!
Doktor : Hmm, maafkan saya... Saya tak dapat selamatkan kakak awak...
Adik : Akaaaaaak.........................

Akak, doktor bagi adik surat. Katanya surat daripada akak.. =) Adik baca taw kak...


Adik, sihat? Ni akak dik.... =)
Adik...Andai kata kalau akak pergi dahulu, adik jangan nangis ye. 
Anggaplah akak pergi jumpa ibu..
Adik tahu tak, hari2 akak menangis sebab teringatkan ibu. Sekarang, kalau akak dah tiada, bermakna akak jumpa ibu kita. Berkenaan dengan daddy. Sebenarnya, daddy dah kahwin dengan orang lain, dik.. Maafkan kakak sebab tak bagitahu adik. Akak taknak tengok adik susah hati. Arwah ibu selalu pesan kat akak jangan biarkan adik menangis. Buruk benar dik. Adik, segala kenangan akak dengan adik, adik kena ingat sampai bila2 ye. Adik pernah janji kan dengan akak yang adik nak berjaya? Ingat pesan akak ye dik. Adik, dalam dunia ini tiada satu pun yang dapat tandingi kasih sayang. Adik faham kan? Selama akak menjaga adik, akak tak pernah merungut. Amanah arwah ibu untuk akak. Akak pikulnya dengan penuh tanggungjawab kak. Adik, kalau akak pergi, adik jangan la nangis ye. Doa je sudah cukup memadai buat akak di sana. Okey sayang? Selama arwah ibu pergi, ibu dengan akak ada tinggalkan duit untuk adik. Cukup untuk tampung diri adik seumur hidup. InsyaAllah. Adik guna dengan cermat ye sayang? =)
Assalamualaikum dik..


Akak tahu tak.. Doktor bagitahu adik, akak dah pergi.. 
Akak.. Adik tak sedih kak.. 
Adik tahu akak dah rindu dengan arwah ibu... That's why akak pergi kan kak?? Akak.. Kirim salam kat ibu yee. Cakap dengan dia, anak lelaki dia makin kuat =) Anak lelaki dia dah pandai nyanyi... =)
Akak, jam yang adik hadiahkan ni jangan lupa ye tunjukkan kat ibu.. Mahal taw adik beli. Habis duit belanja adik selama dua tahun kak =') ,
Thanks kak kerana telah menjaga adik..
Akak mengajar adik banyak perkara dalam hidup ni...
Akak... I Love you kakak !


Thanks kak.... ='D ! 
Assalamualaikum......


23 comments:

ajuryn said...

:'( .haha.egt kn betul betul tadi.

Muhammad Azim said...

tak laa , saya tidak mempunyai kakak :)

wannoorsyazlin said...

len kali buat lagi tau cite camni..aku mmg suke nangis2..:'(

syima harun said...

pagi-pagi da buat orang sedih :(

Belog MTT said...

menitik air mate air MTT.. hukhuk :"(
ade bakat jd penulis !! :p

cik Dil said...

jahatt..menangis2 tau dil bace..feeling habis..hehe T_T

Mie Fisher said...

aku yg laki ni pun nangiss...helllpp mee...akakk!!..erkkk

Muhammad Azim said...

Yehaa ! berjaya jugak saya buat kamu2 semua menangis. TWIT TWIT :D ngee ~ maafkan sayaa ,

Wan Muhd Afiq said...

nanges bhai aku..bese ar..jiwang karat..zzzz

Muhammad Azim said...

hahah , alhamdulillah :)

Ainur Hamzah said...

suka. pandai you buat org menanges. you buat i sedar tentang pentingnya adik beradik :)
thank you.

Muhammad Azim said...

Alhamdulillah :) walaupun kita selalu bergaduh2 antara adik beradik, pada hakikatnya dia lh yang sebenarnya memberi kebahagiaan kepada kita :)

Afzan Rahman said...

sedih baca.... jom baca ni pulek :)


http://afzanpunyer.blogspot.com/2011/04/tunggulah-kematian.html

cikk EME :] said...

Salam..
sedeh lahh.
nak nges dahh ;(

fee said...

abanggg!! lap balik air mate fynnaaa! uhuk. :'(
abg jgn tggalkan fyna mcm ni tau! :')

Muhammad Azim said...

afzan : okeyy, nanti azim baca :)
cik eme : hehe , dah dah , jangan nangis yee :)
fyna : dear , abang tak tinggalkan adik taw , =)

=.= Cik Nami =.= said...

waalaikummussalam adik ~!
[akk dtg nie ]
huhuhuuu

Muhammad Azim said...

HAHAH :) datang datang . silaakan yee . twit twit ~

=.= Cik Nami =.= said...

akak dtg nak jam tu ~ :P
cepat lah adik sayang oii ..

Muhammad Azim said...

amik amik :) hehehe ,

Norhashimah Hamim said...

adik...

excellent la adik.. :)
teruskan lagi ok...

Muhammad Azim said...

Thanks akak ^^ :) InsyaAllah.

mushroom said...

sedih kot cerita ni.. tapi x la sedih tahap nak nangis sebab aku x kamceng dgn akak aku huhuk